"Uw handen, onze zorg"

Kenmerken Carpaal tunnel syndroom

Het Carpaal tunnel syndroom (CTS) is een veelvoorkomende aandoening in de hand. Typische klachten zijn tintelingen, een doof gevoel, pijnklachten in de hand en zelfs pijnscheuten die doorstralen naar de hele arm. Tintelingen en doofheid spelen met name in de nacht op, maar kunnen net zo goed overdag voorkomen.

CTS ontstaat als er teveel druk in de carpale tunnel ontstaat. De oorzaak hiervan is niet altijd duidelijk. Wel zien wij bij zwangere vrouwen, die veel vocht vasthouden, sneller CTS ontstaan. De toename van druk veroorzaakt compressie van de zenuw (nervus medianus) die door de tunnel loopt. Hierdoor raakt de functie van de zenuw verstoord. Deze functie kan zowel motorisch (het aansturen van spieren) als sensorisch (gevoel en tast) van aard zijn.

De nervus medianus in de hand is primair een sensorische zenuw, maar bezit een motorische functie in de duimmuis. Dit verklaart het tintelende en dove gevoel bij CTS en in sommige gevallen de uitval van spieren in de duimmuis.

Behandeling Carpaal tunnel syndroom

In de meeste gevallen kan handtherapie deze klachten verhelpen. In een enkel geval lukt dit niet en zal een operatie of injectie vereist zijn om het probleem op te lossen.

Wilt u een afspraak maken, heeft u een vraag of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Mail ons, bel ons, of vul het contactformulier in en wij zullen hier zo snel mogelijk op reageren.

Amersfoort Noord | Amersfoort Zuid | Bunschoten Spakenburg:

Arnhem:

Lelystad: