"Uw handen, onze zorg"

Wat is artrose

Artrose is degeneratie (slijtage) van het kraakbeen in gewrichten. Het kraakbeen wordt dun, zacht en brokkelig, waardoor een rafelige gewrichtsoppervlakte ontstaat. Een gewricht met artrose dat veel belast wordt kan tevens leiden tot gewrichtsontsteking met zwellingen, roodheid en pijn als naar gevolg.

CMC1 artrose, beter bekend als duimbasis artrose, is een zeer veelvoorkomend handprobleem. Met name bij vrouwen in de leeftijdscategorie 50-plus komt deze aandoening vaak voor. De pijnklachten worden vooral helemaal onderin de duim gevoeld, dichtbij de pols. Potjes opendraaien, doekjes wringen, sleutels omdraaien, knoopjes openen en sluiten en fietsen met CMC1 artrose worden als zeer pijnlijk ervaren.

Waarom ontstaat artrose in het CMC1-gewricht?

Waarom ontstaat artrose in het CMC1-gewricht?

Het CMC1-gewricht is een zogenaamd zadelgewricht en instabiel van aard. Instabiele en lenige gewrichten zijn gevoeliger voor artrose dan stabiele(re) gewrichten. Overbelasting van een gewricht verhoogt de kans op artrose aanzienlijk. In het CMC1-gewricht ontstaat veel druk bij zogenaamde pinch-activiteiten; taken die plaatsvinden tussen de duim en de vingers.

Wat kan handtherapie betekenen voor CMC1 artrose?

Recentelijk onderzoek toont aan dat een spalk, in combinatie met de juiste oefeningen, in 95% van alle gevallen leidt tot afname van pijnklachten en beperkingen in uw dagelijkse activiteiten. Een handtherapeut levert een op maat gemaakte spalk en zorgt dat u de juiste oefeningen meekrijgt, waarmee u het bewegingspatroon van uw duim aanzienlijk verbetert.

Wat kan een handchirurg doen?

Een handchirurg kan kiezen om u een injectie te geven. Dit levert doorgaans een tijdelijk afname van de pijnklachten op. Hiernaast bestaan er diverse operatiemogelijkheden, waar een handtherapeut u alles over vertelt. Dit zijn veelal invasieve operaties met een gemiddelde revalidatieperiode van zes tot twaalf maanden.

Wilt u een afspraak maken, heeft u een vraag of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Mail ons, bel ons, of vul het contactformulier in en wij zullen hier zo snel mogelijk op reageren.

Amersfoort Noord | Amersfoort Zuid | Bunschoten Spakenburg:

Arnhem:

Lelystad: