"Uw handen, onze zorg"

Een veelvoorkomende aandoening van de duim is instabiliteit. Een typische klacht is pijn diffuus rondom het tweede kootje van de duim. Deze klachten ontstaan vaak na veelvuldig gebruik van de duim of een specifieke herhaaldelijke beweging van de duim. Ook kan instabiliteit getriggerd worden door een trauma.

Bij instabiliteit in het algemeen is er sprake van lossere banden. Hierdoor zullen de spieren het van de banden over moeten nemen om het gewricht niet constant eindstandig te laten bewegen. Wanneer de spieren dit ook niet doen kunt u dus klachten ontwikkelen door instabiliteit.

Terwijl wij (meestal) aan elke hand 4 vingers hebben en maar 1 duim, zijn wij toch vaak geneigd veel kracht te zetten vanuit de duim. Hierdoor ontstaat er een disbalans in de krachtsverdeling over de duim en ook dit kan zorgen voor pijn.

Behandeling

Gelukkig zijn de klachten veelal te verhelpen met handtherapie. De acute pijn kunnen wij in de eerste instantie verminderen door middel van een brace. Daarna zullen wij met oefentherapie proberen te zorgen het spierkorset rondom de duim sterker te maken en de krachtsverdeling over de duim beter te laten verlopen.

In sommige gevallen wanneer er sprake is van een instabiele duim, oefentherapie niet aanslaat, hevige pijn en functiebeperking aanwezig zijn, kan een chirurgische ingreep geïndiceerd zijn.

Wilt u een afspraak maken, heeft u een vraag of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Mail ons, bel ons, of vul het contactformulier in en wij zullen hier zo snel mogelijk op reageren.

Amersfoort Noord | Amersfoort Zuid | Bunschoten Spakenburg:

Arnhem:

Lelystad: