"Uw handen, onze zorg"

Kenmerken Mallet Finger

Met een mallet finger lukt het niet meer om het topje van uw vinger te strekken. De reden hiervan is een gescheurde pees (tendinogene mallet) of een stukje bot dat is losgekomen van de plek waar deze normaal vastzit aan de pees (ossale mallet). Een röntgenfoto wijst uit welke van deze twee vormen het bij u betreft.

Hoewel een mallet vinger een ogenschijnlijk klein trauma is, kan de revalidatie in veel gevallen drie maanden of langer in beslag nemen. Een handtherapeut is hierin noodzakelijk, want bij gebrek aan goede begeleiding is de kans op juist herstel aanzienlijk kleiner. Bij een onbehandelde mallet vinger kan bovendien een zogenaamde swanneck deformity ontstaan of een operatie noodzakelijk zijn om de vinger te herstellen. Na een dergelijke operatie is de vingerfunctie vaak in slechtere staat dan na een adequate nabehandeling, die overigens zo kort mogelijk na het ontstaan van het letsel in gang gezet dient te worden.

Behandeling Mallet Finger

De behandeling van een mallet finger vereist een grote mate van geduld en kent duidelijke leefregels. Zo mag de pees gedurende de eerste zes weken niet belast worden. Hiervoor wordt een spalk gemaakt, die enkel mag worden af gedaan om de vinger schoon te maken. Tijdens het schoonmaken mag de pees absoluut niet worden belast.

Na zes weken beoordeelt de handtherapeut het herstelproces van uw pees. Bij onvolledig herstel blijft de spalk nogmaals zes weken tegen uw vinger. Pas als uw vingerfunctie volledig is hersteld, starten wij met oefentherapie. Hierin verhogen wij gefaseerd de belasting van uw vinger, zonder dat de strekking ervan afneemt. Bij een juist herstel is uw vinger na twaalf weken weer belastbaar.

Wilt u een afspraak maken, heeft u een vraag of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Mail ons, bel ons, of vul het contactformulier in en wij zullen hier zo snel mogelijk op reageren.

Amersfoort Noord | Amersfoort Zuid | Bunschoten Spakenburg:

Arnhem:

Lelystad: