"Uw handen, onze zorg"

Kenmerken Pols Artrodese

Pols Artrodese of Proximale Rij Carpectomie (PRC) zijn speciale operatietechnieken die  de chirurg bij hevige artrose in de pols toepast. PRC is met name vereist voor de behandeling van een SLAC/SNAC wrist. De klachten hiervan ontstaan als in eerdere fases een fractuur van een scaphoid of een ruptuur van het SL ligament (foto) over het hoofd werd gezien. Tijdige diagnose en interventie van deze aandoeningen zouden pols artodese of PRC kunnen voorkomen.

Behandeling Pols Artrodese

Artrodese is het vastzetten van een gewricht, in dit geval het polsgewricht. De pols is een complex lichaamsdeel met drie gewrichten dicht op elkaar. Bij een artrodese zet de chirurg één van die drie gewrichten vast, normaliter het carpale gewricht. Dat kan met verschillende operatieve technieken. De zogeheten LCTH-artrodese of 4-corner artrodese, waarbij de chirurg een kram op het lunatum-triqetrium-hamatum-capitatum plaatst, is een veelgebruikte methode. Deze kram loopt over het carpale gewricht, waardoor beweging van dit gewricht niet langer mogelijk is. De pols zelf bestaat uit meerdere gewrichten en kan nog wel worden bewogen, maar in aanzienlijk mindere mate.

 

Een alternatieve operatieve interventie is PRC. De chirurg kan hiervoor kiezen als er sprake is van posttraumatische artrose. In het geval er zich een (te) grote hoeveelheid artrose op specifieke plekken bevindt, is deze operatie niet altijd mogelijk. Bij een Proximale Rij Carpectomie verwijdert de chirurg de gehele proximale rij van polsbotjes en kan er een nieuw gewricht zonder artrose ontstaan.

Beide operatieve mogelijkheden kennen voor- en nadelen. In overleg met chirurg of handtherapeut beoordelen wij welke operatie in uw situatie het meest geschikt is. Hierin houden wij rekening met factoren als uw werk, hobby’s en andere activiteiten waar u uw pols voor nodig heeft. Grofweg is een artrodese een stevige constructie met weinig bewegingsmogelijkheden en is een proximale rij carpectomie een minder stevige oplossing met meer mobiliteit.

 

Wilt u een afspraak maken, heeft u een vraag of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Mail ons, bel ons, of vul het contactformulier in en wij zullen hier zo snel mogelijk op reageren.

Amersfoort Noord | Amersfoort Zuid | Bunschoten Spakenburg:

Arnhem:

Lelystad: