"Uw handen, onze zorg"

Wat is artrose

Artrose is degeneratie (slijtage) van het kraakbeen in gewrichten. Het kraakbeen wordt dun, zacht en brokkelig, waardoor een rafelige gewrichtsoppervlakte ontstaat. Een gewricht met artrose dat veel belast wordt kan tevens leiden tot gewrichtsontsteking met zwellingen, roodheid en pijn als naar gevolg.

STT artrose, beter bekend als artrose van de pols, is een veelvoorkomend hand/pols probleem. De pijnklachten worden vooral aan de duimzijde van de pols gevoeld. STT artrose gaat vaak samen met CMC1 artrose (artrose van de duim).

Het STT gewricht bestaat uit 3 handwortelbeentjes. Het scaphoideum, trapezium en trapezoideum. Het CMC1 gewricht, wat boven het STT gewricht ligt, is een zadelgewricht en instabiel van aard. Instabiele en lenige gewrichten zijn gevoeliger voor artrose dan stabiele(re) gewrichten. Overbelasting van een gewricht verhoogt de kans op artrose aanzienlijk. Hierdoor kan slijtage aan het duimbasis en/of polsgewricht ontstaan.

Wat kan handtherapie betekenen voor STT artrose?

Een spalk in combinatie met de juiste oefeningen en adviezen kunnen leiden tot afname van pijnklachten en beperkingen in uw dagelijkse activiteiten. Een handtherapeut levert een op maat gemaakte spalk en zorgt dat u de juiste oefeningen meekrijgt, waarmee u het bewegingspatroon van uw duim aanzienlijk verbetert.

Wat kan een handchirurg doen?

Een handchirurg kan kiezen om u een injectie te geven. Dit levert doorgaans een tijdelijk afname van de pijnklachten op. Hiernaast bestaan er diverse operatiemogelijkheden, waar een handtherapeut u alles over vertelt. Dit zijn veelal invasieve operaties met een gemiddelde revalidatieperiode van zes tot twaalf maanden.

Wilt u een afspraak maken, heeft u een vraag of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Mail ons, bel ons, of vul het contactformulier in en wij zullen hier zo snel mogelijk op reageren.

Amersfoort Noord | Amersfoort Zuid | Bunschoten Spakenburg:

Arnhem:

Lelystad: