"Uw handen, onze zorg"

Een veelvoorkomend letsel van de vinger is een luxatie van het tweede kootje. Bij een krachtig trauma, bijvoorbeeld wanneer een bal tegen de vingertoppen aan komt, kan er schade aan deze structuur plaatsvinden. Typische klachten na een dergelijk trauma zijn pijn diffuus onder het tweede kootje en pijn tijdens het bewegen van de vinger.

De volair plaat is een bandje dat ervoor zorgt dat de vinger niet naar achter kan klappen. Wanneer dit bandje door is, zorgt dit voor instabiliteit van het gewricht. Goede behandeling van een volair plaat letsel is daarom uiterst belangrijk omdat geen of slechte behandeling kan zorgen voor contracturen of chronische instabiliteit.

Daarnaast kan er niet alleen schade aan de volair plaat ontstaan maar kan er ook een stukje bot loskomen (een avulsie fragment). De grote van dit avulsie fragment bepaald of chirurgische behandeling geïndiceerd is.

Behandeling

Gelukkig zijn de klachten veelal te verhelpen met handtherapie. De vinger wordt, afhangend van het letsel, 4 tot 6 weken gespalkt in een lichte gebogen stand. Dit om ervoor te zorgen dat de volair plaat weer kan herstellen en er geen rek op komt. Langzaam wordt deze spalk steeds rechter gemaakt tot dat de spalk uiteindelijk niet meer nodig is.

Wilt u een afspraak maken, heeft u een vraag of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Mail ons, bel ons, of vul het contactformulier in en wij zullen hier zo snel mogelijk op reageren.

Amersfoort Noord | Amersfoort Zuid | Bunschoten Spakenburg:

Arnhem:

Lelystad: